Karipap Ketupat

karipap ketupat

Karipap ni memang kesukaan rakyat Malaysia. Ada je karipap frozen dalam peti ais ataupun kalau menyinggah ke warong kuih mesti karipap akan jadi salah satu pilihan kuih kita. Maybe not all but most of us.

Karipap ini banyak juga jenisnya dan kadang kala dikenali sebagai epok-epok. Selalunya ada karipap biasa atau karipap pusing. Ini bergantung kepada teknik ulian doh nya.

Tapi seperti biasa, daddy nak buat perubahan atau improvisation kepada karipap yang sediaada. Apa kata kali ni kita buat pula karipap anyam. Ramai mungkin rasa susah tapi bila dah tahu tekniknya senang je cuma remeh sedikit. Jom try buat kapripap anyam. Inti kali ni kita guna inti sardin ciliapiā€¦. memang terbaik. Alang-alang dah menganyam kita panggil Karipap Ketupatlah.

Jangan lupa follow saya di ig : @daddyisthechef

Roti Jala+KuihKetayap+Lempeng+KuihJayap

daddyisthechef_4in1jalaketayap

Siapa kata masakan cannot be fun? Kalau selalu ikut kebiasaan memasak lama-lama the kids akan bosan dengan presentation masakan kita. So let’s make cooking fun ok. Authenticity of the taste daddy masih kekalkan tetapi I will try my best to be creative dalam food presentation. Bukan senang nak please 2 girls + Mrs Chef.

So here is my new 4 in 1 food improvisation. Base yang digunakan adalah batter roti jala yang ditambah dengan air perahan pandan. Inti yang digunakan adalah inti kelapa yang telah dimasak dengan gula melaka dan daun pandan.

2 hidangan pertama yang dihidangkan adalah roti jala pandan yang gebu dan lembut dan juga lempeng pandan. Ini dipadankan bersama kari ayam dan kentang.

Dan 2 hidangan seterusnya adalah kuih ketayap berinti kelapa dan juga roti jala yang telah diisi denganĀ inti kelapa juga (jala+inti ketayap=jayap).

Simple to make but fun and creative for the kids. Moh lah cuba kalau tak dapat buat 4 in 1 at least trylah 2 in 1.